Готуємо у пароварці: рецепти страв


Ви дбаєте про своє здоров’я і фігуру? Або бажаєте урізноманітнити меню домашньої кухні? А бути може, вам хочеться готувати страви із збереженням природного смаку продуктів? Якщо хоча б на одне з цих питань ви відповіли ствердно, значить, саме час починати готувати в пароварці! Користуючись цим чудовим кулінарним винаходом, ви зможете і зберегти максимум корисних властивостей продуктів, і приготувати дієтичні страви, і побалувати своїх домашніх незвичайними обідами, сніданками та вечерями. Отже, готуємо в пароварці: рецепти та поради.


recepty-dlya-poxudeniya-dlya-parovarki

Вечеря для гурманів

Почнемо, мабуть, з рецепту невигадливого, але ефектного. По-перше, він відмінно підійде для «тренування» в тому випадку, якщо ви тільки починаєте готувати в пароварці. Ну, а по-друге, результат, напевно, задовольнить навіть найвимогливіших гурманів.
Інгредієнти:
  • 2 курячих грудки
  • 8 середніх картоплин
  • 2 морквини
  • 2 цибулини
  • Вилок цвітної капусти
  • Сіль за смаком
Приготування:
Заливаємо в пароварку воду для кипіння. Чистимо картоплю і розрізаємо кожну картоплину на чотири частини. Закладаємо картоплю в нижній відсік пароварки, солимо. Капусту миємо і розбираємо на суцвіття. Морквину ріжемо кільцями, цибулю — великими кубиками. З курячих грудок зрізаємо філе (або беремо вже готове філе без кісток) і ділимо на 4 частини. Овочі закладаємо в другій відсік пароварки: можна упереміш, а можна і шарами. Зверху укладаємо м’ясо.Підсолюємо. Виставляємо пароварку на повну потужність і готуємо вечерю близько години. Подаємо зі сметаною, майонезом або сирним соусом.

Рагу «Червоно сонечко»

Цікаво, що майже всі продукти для цієї страви підбираються червоного або оранжевого кольору, а завдяки тому, що готуємо їх в пароварці, колір овочів блюді зберігається! Ну а смак … Смак оцініть самі, приготувавши настільки незвичайна рагу.
На три порції потрібні такі інгредієнти:
  • Сира червона риба (лосось, горбуша, кижуч, сьомга) — приблизно 200 г
  • 3 середніх морквини
  • Помідор
  • Цибулина
  • Сіль і перець за смаком
Приготування:
Морквину миємо, чистимо і натираємо на крупній тертці. Філе риби розрізаємо на шматочки середньої величини. Помідор нарізаємо кубиками або кільцями (це вже як вам більше подобається). Рибу — на середні шматочки. Всі інгредієнти вкладаємо в чашу для рису і готуємо приблизно сорок хвилин. За п’ять хвилин до остаточної готовності рагу додаємо в нього сіль і перець. Інші приправи — за бажанням.

Кабачок фарширований «З легким паром!»

«Шкідливість» м’ясної начинки в цьому блюді компенсується легкістю «оболонки» — кабачка, а також способом приготування — на пару. А якщо врахувати ще й абсолютна відсутність масла, то даний рецепт сміливо можна включати в дієтичне меню.
Інгредієнти:
  • 1 не великий кабачок
  • Фарш з будь-якого м’яса (яке вам більше подобається) — 500 г
  • 2-3 цибулини
  • Перець чорний
  • Сіль
Приготування:
Очищаємо від шкірки кабачок, розрізаємо його вздовж на дві частини і видаляємо все насіння і частину м’якоті. Дрібно рубаємо цибулю і змішуємо його з фаршем.Поперчити і посолити фарш, начиняє їм половинки кабачка. Оговтується наші напівфабрикати в пароварку і доводимо до готовності.

«Мрія вегетаріанця»

Чи мріють вегетаріанці про це блюді? Можливо. Але і всім іншим напевно припадуть до смаку болгарські перчики, фаршировані овочевою сумішшю.
Інгредієнти:
  • Солодкий болгарський перець (8-10 шт.)
  • Білокачанна капуста (половина невеликого качана)
  • Ріпчасту цибулю (8 шт.)
  • Морква (4 шт.)
  • Зелень петрушки і кропу
  • Рослинна олія (третину склянки)
  • Сіль
Приготування:
Перці моєму, зрізаємо верхівки і виймаємо насіння. Ще раз добре промиваємо і обсушуємо. Готуємо начинку для фарширування. Всі овочі (крім перців) шаткуємо тоненькою соломкою і злегка підсмажуємо на олії. Дрібно посічену зелень додаємо до овочів, солимо. Начиняє овочевим фаршем перці і вкладаємо їх в парову кошик.Готуємо у пароварці із закритою кришкою близько двадцяти хвилин. Поки перці готуються, сир натираємо на тертці. Потім посипаємо сиром стручки перцю і залишаємо їх у пароварці ще на десять хвилин.

Парові тефтелі «Їжачки в тумані»


Цей незвичайний спосіб приготування тефтелькою зробить їх привабливими навіть для самих вибагливих в їжі дітей. А якщо готові тефтелі подати «з фантазією», зробивши «траву» із зелені, а «квіточки і грибочки» зі свіжих овочів, то ваш прівереда ще й добавки попросить.
Інгредієнти:
  • 300 г м’ясного фаршу
  • 100 г довгозерний рису
  • Часник (2 зубчики)
  • Цибуля ріпчаста (1 шт.)
  • Сіль
  • Перець чорний
Приготування:
Для початку замочимо рис в холодній кип’яченій воді і залишимо його «відмокати» на пару годин. Намоклий і набряклий рис виймаємо з води і обсушуємо. Тепер готуємо фарш: додавши до нього нарізану цибулю і часник, посолити і поперчити, перемішуємо. Приступаємо до формування тефтелькою. З фаршу скачуємо кульки (з куряче яйце) і обкачуємо їх у сухому рисі. Тефтелі укладаємо на нижній рівень пароварки і готуємо сорок хвилин. Відкривши пароварку, виявляємо, що всі рисинки на тефтелі «встали дибки», чарівним чином перетворивши м’ясні кульки в чарівних їжачків!
Примітка:
Рис для «Їжачок у тумані» необхідно брати тільки довгий! З круглим рисом перетворення не відбудеться! Можна це блюдо готувати як в пароварці, так і просто в каструлі на пару, уклавши тефтелі в друшляк і накривши кришкою.

Сирна запіканка «Банана-мама»

Виявляється, готувати в пароварці можна і всіма улюблені запіканки! Ось, наприклад рецепт сирно-лимонної запіканки з бананами. Отакий дієтичний варіант легкої вечері.
Інгредієнти:
  • Півкіло сиру
  • Манка (3 ст. Л.)
  • 2 яйця
  • 2 банани
  • Третину склянки молока
  • Цедра лимона
  • 3 ст. л. цукру
  • Сіль
Приготування:
Манку заливаємо молоком і залишаємо хвилин на тридцять. Яйця збиваємо з цукром (до білого кольору). Додаємо до них сир, манку, лимонну цедру і дрібку солі. Якщо тісто виходить дуже рідким, то підсипаємо трошки сухий манки. Потім беремо «пароварочного» ємність для рису і виливаємо в неї половину сирної маси.Зверху укладаємо нарізані кружечками банани і заливаємо половиною. Готуємо запіканку в пароварці близько півгодини. На виході у нас — ніжна, нежирна, ароматна запіканка-суфле.

Кукурудзяна каша «Молдаванка»

Відомо, що готувати кукурудзяну крупу дуже складно. Вона липне до каструлі, швидко пригорає і вимагає постійного помішування. Одним словом, сила-силенна часу, морока і негарантований результат. Так от підприємливі домогосподарки придумали спосіб спростити та прискорити цей складний і довгий процес. Якщо кашу з кукурудзи готувати в пароварці, то результат буде вдалим на всі сто відсотків.
Інгредієнти:
  • Крупа кукурудзяна (100 г)
  • Цукор (2 ст. Л.)
  • Вода (200 г)
  • Масло вершкове (2 ст. Л.)
  • Молоко (200 г)
  • Сіль
Приготування:
Промиту кукурудзяну крупу засипаємо в ємність для варива рису і заливаємо молоком, змішаним з водою. Включаємо пароварку і готуємо кашу хвилин сорок-п’ятдесят. Через відведений час додаємо в кашу цукор, сіль і масло. Після цього даємо каші поваритися ще хвилин п’ять, і вимикаємо пароварку. Однак кашу бажано ще на деякий час залишити в пароварці: потім, каша стане тільки смачніше.
готуємо в пароварці

Ханум

Ця страва — класика парової та національної узбецької кухні. Як і багато східні страви, ханум відомий в безлічі варіантів. Його готують з м’ясом, картоплею та цибулею, з овочами, з зеленню, з сиром. Але ми розглянемо варіант, який з успіхом замінить клопітні в приготуванні манти.
Інгредієнти:
  • М’ясний фарш (близько кілограма)
  • Ріпчасту цибулю (2 шт.)
  • Вода
  • Борошно
  • Яйце
  • Сіль
  • Чорний перець
Приготування:
Цибулю чистимо і дуже дрібно ріжемо. Додаємо його в фарш, приправляємо фарш перцем, солимо, і вимішуємо. Готуємо тісто. Золоте правило приготування пельменів і мантів свідчить, що тесту повинно бути стільки ж, скільки і м’яса (за обсягом). Ось тому, орієнтуючись на кількість приготованого фаршу, замішуємо тісто. Насипаємо в мисочку борошно, солимо, розбиваємо яйце і, поступово підливаючи воду, месім тісто. Месім до тих пір, поки тісто не почне добре відставати від рук і стінок посуду.
Даємо тісту постояти хвилин п’ятнадцять і розгортаємо його в тонкий пласт. На пласт тіста викладаємо фарш, рівномірно його «розмазуючи». А потім згортаємо рулет. Щільно і акуратно защипувати тісто з кінців і уздовж рулету, згортаємо півкільцем і вкладаємо в пароварку. Готуємо близько години.
Примітка:
Найкраще ханум готувати в пароварці не електричний, а звичайною. Такої, яка ставиться на вогонь.

Корисні поради

  • Будь-які продукти в пароварку потрібно укладати нещільно.
  • Заморожені овочі для приготування в пароварці не обов’язково розморожувати. Потрібно лише збільшити час, необхідний для їх приготування.
  • Розморожувати в пароварці ніякі продукти не можна.
  • Жир з м’яса та птиці (а з останньої — та шкіру) перед приготуванням в пароварці можна не прибирати. З ними м’ясо вийде соковитіше і смачніше.Калорійність і «холестеринова шкідливість» продуктів в цьому випадку вас не повинні турбувати. І жир, і холестерин в м’ясо не перейдуть. Так що видаляйте їх вже з приготувався м’яса.
  • Варити крупи в пароварці без води не можна.
  • Нарізані овочі в пароварці готуються швидше, але цілі виходять смачніше.
  • Рибу і морепродукти потрібно заправляти в пароварку, поки вода в ній не стала дуже гарячою.
  • Для додання блюдам пікантності у воду для кипіння можна додавати ароматні соуси, спеції, цитрусові та столове вино.
Так що готувати в пароварці — суцільне задоволення, максимум користі і мінімум зусиль. Це чудо кухонної техніки збереже (і примножить!) Ваше здоров’я, збереже фігуру і заощадить сили. Заманливо? Тоді приступайте!

джерело

Поділитись в Google Plus