Коли до мене приходить хтось вперше, відразу задають питання: «А навіщо на городі стільки бур'янів?». Це лопух, полин, пижм, кропива, різні м'яти, котовник, шавлія, кануфер, любисток і багато інших. Всього понад 40 найменувань трав, передає Ukr.Media.
Все це я вирощую спеціально для особистого користування. Мій організм від народження не бере ніякі ліки, а особливо негативно реагує на антибіотики. Мені 78 років. Останній раз я була у лікаря 49 років тому!
Про те, що мені протипоказана хімія, я дізналася в 29 років. Лікарі рятували мене після прийому ліків, від якого я осліпла. З тих пір за порадою доктора лікуюся тільки травами. У ті роки мені довелося шукати знавців-травників по всьому Союзу. З тих далеких пір я дізналася багато про лікувальні властивості лопуха. Хочу зазначити, що цією рослиною у нас мало хто цікавиться, а даремно.Всі старечі хвороби йдуть, якщо в будинку є лопух!
Виростає лопух в моєму городі до 2 м, з величезними, як парасольки, листям.
Листя володіють антибактеріальними і ранозагоювальними властивостями. Сік з кореневищ лопуха, взятих ранньою весною або пізно восени, прекрасний загальнозміцнюючий і антивірусний засіб. Він зміцнює імунітет, виводить шлаки з організму, поліпшує склад крові.
У своїй сім'ї «послугами» цієї рослини я користуюся з будь-якого приводу: свербіж, висип на шкірі, фурункул, екзема. Перший засіб від такої напасті - відвар листя лопуха, 1 ст. ложка на дві склянки окропу. Настояти до теплого стану і промивати хворі, уражені місця. До фурункула - прикладати лист білою стороною, одночасно з цим приймати настій з коренів лопуха. Для цього 1 ст. ложку сухого подрібненого кореня лопуха залити склянкою окропу, настояти в термосі три години, процідити. Пити теплим не менше п'яти разів на день по 1 ст. ложці.
Відвар з коренів готується наступним чином: 1 ст. ложка коренів на склянку окропу, кип'ятити 10 хвилин. Остудити, процідити і пити по 1 ст. ложці тричі на день при цукровому діабеті. Також дуже корисні настій і сік лопуха: в ньому є інсулін.
При сечокам'яній хворобі добре поєднувати відвар з коренів лопуха з відваром споришу, з розрахунку 1 ст. ложка споришу на склянку окропу. Кип'ятити 10 хвилин. Пити остиглий і проціджений. При цьому камені дробляться поступово і безболісно, виходять у вигляді піску.
Коли у мене почали боліти суглоби, я прикладала листя лопуха білою стороною до хворих місць, попередньо змастивши лист рослинним маслом або медом. Потрібно добре закріпити аркуш серветкою з бавовни і утеплити вовняною тканиною. Робити компрес на ніч протягом трьох тижнів.
При лікуванні ревматизму слід приймати відвар коренів чотири-п'ять разів на день, дуже хороший результат очікуємо через 21 день.
При пухлинах треба пити відвар молодих коренів з нецветущої рослини протягом 21 дня, а наступний курс повторювати восени, коріння також повинні бути молодими. Також лікар радила пити сік лопуха з соком моркви в співвідношенні 1:5, по 100 мл три рази на день за 20 хвилин до їжі. Буде потрібно два курсу за 15 днів з перервою п'ять днів.
Увага! Після цвітіння корені стають в'ялими і непридатними для вживання.
Якщо випадає волосся або замучила лупа, необхідно приготувати відвар з 2 ст. ложок сухого кореня лопуха, 2 ст. л. шишок хмелю, 1 ст. л. квіток ромашки аптечної або календули і 1 л окропу. Кип'ятити 10 хвилин. Цим відваром мити голову два рази в тиждень втирати в коріння. Результат хороший.
Порада від автора.Не забувайте, що настої необхідно заливати окропом і настоювати в термосі до охолодження, а відвари кип'ятити 10-15 хвилин.
Обов'язково готую мазь із свіжого кореня лопуха. 100 г кореня подрібнити будь-яким способом: ножем, м'ясорубкою, міксером. Залити 200 мл натурального рослинного масла, настояти добу, потім проварити 15 хвилин на повільному вогні. Остудити, процідити. Змащувати будь-які рани, тріщини на руках, ногах, тілі, навіть погано загоюються.
Ранньою навесні, коли організм ослаблений, корисно готувати салати з будь яка зійшла трави. Це може бути лопух, яглиця (поки у неї не з'явився властивий їй запах, багатьом вона не подобається), мокриця, кропива, пирій молодий, зелень цибулі, часнику, топінамбур, морква, капуста свіжа, квашена - всі задобрити будь-яким рослинним маслом і вітамінний салат готовий. Всього-то й треба по одному-два листочки молодої зелені.
Не знаю що життя чи доля змушує мене їсти зелень пучками, але дорогу в аптеку я не знаю. Мої ліки ростуть у мене в городі. Не проходьте повз лопуха! Зривайте, копайте навесні і восени. Сушіть і будьте здорові.
З повагою, Т. В. Ромашина
Blogger Comment
Facebook Comment