Бізнес на п'яти сотках для всієї родини: В Україні розгортається вирощування нової екзотичної культури

Тому попит на посадковий матеріал нестандартної для наших широт пряності росте, як на дріжджах.



В селі Любимівка Херсонської обл. з'явився вже другий виробник шафрану Олег Демченко. Про це йшла мова в ході конференції "Сучасне плодоовочеводство 2017" організованої ІА "Інфоіндустрія" в рамках українського проекту з бізнес-розвитку плодоовочеводства (UHBDP), повідомляють patrioty.org.ua з посиланням на Нескучные новости.


Фермер почав вирощувати екзотичну для нашої країни пряність з подачі вже відомої підприємниці Лариси Боден. Вона вперше завезла посадковий матеріал шафрану в України й стала першопрохідцем у вирощуванні цієї культури.


В пошуках нових ніш фермерів штовхає висока волатильність цін на плодоовочевих ринках. "Я стикнувся з тим, що ціни на овочі піддаються сильним коливанням і вирішив спробувати вирощувати шафран. У світі виробництво цієї пряності складає всього три тони", - розповідає Олег.













У 2015 році фермер посадив п'ять соток шафрану, взявши посадковий матеріал Лариси Боден, і отримав перший врожай - 250 грамів пряності, які були продані за ціною п'ять доларів за 1 грам. За словами Олега окупність культури складає два роки. у 2016 році фермер викопав всі цибулини шафрана й отримав біля двох тонн посадкового матеріалу, вирішив розмножити культуру власними силами.


Другий врожай фермера склав 350 грамів шафрану (на тих самих п'яти сотках-ред.). А цибулини він розсадив вже на 25 соток. Не заради збору прянощі, а плануючи продавати посадковий матеріал у 2017 році. "На посадковий матеріал шафрану вже є попит, але ми нічого не обіцяємо, через те, що не знаємо який буде врожай. Наша ціль - щоб вирощуванням шафрану зайнялося якомога більше людей. Адже за допомогою шафрану можна створити родинний бізнес всього на 5 сотках", - говорить Олег.











Процес збору шафрану хоча і трудомісткий, але до снаги одній родині. "Зібрати 20 соток можуть дві людини. З 25 квіток можна отримати біля одного граму шафрану. Рослину не треба пересаджувати вісім років, а пряність зберігається від 10 до 100 років", - каже Олег Демченко.


За словами виробника, внутрішньоукраїнського ринку шафрану майже нема, купують небагато, загалом кухарі для ресторанів.





У перспективі фермер має намір зосередитись на виробництві посадкового матеріалу шафрану.
Опублікував: Олекса Хвацький
Поділитись в Google Plus