Продукти, які не насичують, а навпаки — посилюють відчуття голоду

Завжди голодні? Можливо, ви їсте неправильні продукти? Погодьтесь, ви не були голодні до покупки чіпсів або бананів на полудень. Але замість того, щоб перекус протримав вас в тонусі до наступного прийому їжі, ви відчуваєте голод ще сильніше. В чому ж справа?

«Жоден учений, який вивчає харчування, не робитиме цю аналогію, але думайте про цю ситуацію, як про секс: поцілунки тільки роздмухують полум’я вашого бажання. Точно так само кілька шматочків їжі можуть „активувати“ частини вашого мозку і кишківника, які відповідають за відчуття голоду», — говорить д-р Белінда Ленерз, ендокринолог і дослідник дитячої лікарні Бостона і Гарвардської медичної школи.

«Вигляд, запах або смак деякої їжі викликає голод», — пояснює вона, посилаючись на різні процеси кишківника, які запускаються, коли ваше тіло вважає, що прийом їжі буде вже незабаром. Те, що ви проковтнули кілька шматочків їжі, ініціює бажання споживати її ще більше. Саме цей процес відбувся після того, коли ви з’їли ті чіпси або банани.

Печиво, тістечка та солодощі
І цукровмісний органічний мед, і білий столовий цукор активують ділянки вашого мозку, які відповідають за голод, говорять дослідження школи медицини Єльського університету.

Зокрема, таламус і гіпоталамус вашого мозку, які керують процесом споживання їжі, заспокоюються після того, як ви перекусили. Але коли ви їсте солодощі, ці області залишаються активними, говорять дослідження Єльського університету.

«У двох словах, ваш мозок говорить вашому тілу, що ви не наїлися, і у вас залишається бажання їсти більше, щоб відчувати себе задоволеним», — говорить д-р Роберт Люстіг, дитячий ендокринолог в Університеті Каліфорнії, Сан-Франциско
.

Продукти з низьким вмістом жиру, порційний йогурт
Численні дослідження показали, що кількість часу, який ви витрачаєте на прийом їжі впливає на те, наскільки ситим ви себе відчуваєте. Один недавній огляд від команди європейських вчених і дослідників з США показав, що триваліший час жування знижує рівень греліну в організмі — так званого «гормону голоду». Розмір порції йогурту небезпечно малий, а продукти з низьким вмістом жиру мають тенденцію містити у своєму складі цукор і інші перероблені вуглеводи, які сприяють появі голоду.

Дієтичні напої і штучно підсолоджені закуски

Експерти досить грунтовно розвінчали ідею, що підсолоджувачі з нульовою калорійністю не здійснюють ніякого позитивного впливу на вашу вагу або метаболізм. А недавнє дослідження австралійських вчених виявило, що штучні підсолоджувачі дають сигнал вашому кишечнику очікувати деяку кількість енергії найближчим часом. Коли ці калорії не зявляються, ваш мозок намагається виправити цей дисбаланс, змусивши вас споживати більше їжі. Таким чином, некалорійні підсолоджувачі сприяють тому, що ваш голод зростає.

Джерело

Поділитись в Google Plus